Miért kap egyre nagyobb figyelmet a bélrendszer egészsége

A bélrendszer egészsége az utóbbi években népszerű témává vált, mivel a kutatások feltárták, hogy a bél mikrobiom milyen fontos szerepet játszik általános egészségünkben és jólétünkben. A bélmikrobiom a gyomor-bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok, köztük baktériumok, vírusok és gombák gyűjteménye. Bár a bélmikrobiomról még sokat kell tanulni, az elmúlt években több népszerű bél-egészségügyi kutatási eredmény is figyelmet kapott.

A bélmikrobiom sokfélesége fontos az általános egészség szempontjából.

A kutatások kimutatták, hogy a változatos bélmikrobiom fontos az általános egészség szempontjából. A változatos mikrobiom azt jelenti, hogy a bélben a különböző típusú mikroorganizmusok széles skálája található. Tanulmányok szerint a változatosabb bélmikrobiommal rendelkező embereknél kisebb valószínűséggel fordulnak elő olyan egészségügyi problémák, mint az elhízás, a cukorbetegség és a gyulladásos bélbetegségek. Erősebb az immunrendszerük is, és kisebb valószínűséggel tapasztalnak mentális egészségügyi problémákat, például depressziót és szorongást.

A bélmikrobiom sokféleségét számos tényező befolyásolhatja. Például a rostban és növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrendről megállapították, hogy növeli a bélmikrobiom sokféleségét. Másrészt a feldolgozott élelmiszerekben és cukorban gazdag étrend csökkentheti a sokféleséget. Az antibiotikumok szintén csökkenthetik a bélmikrobiom sokféleségét azáltal, hogy a káros baktériumokkal együtt elpusztítják a hasznos baktériumokat is.

A bél-agy kapcsolat valós.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a bél és az agy között szoros kapcsolat van. Ezt nevezik bél-agy tengelynek. A bél és az agy az agytörzsből a bélbe futó vagus idegen keresztül kapcsolódik össze. A bélmikrobiom neurotranszmittereket is termel, olyan vegyi anyagokat, amelyek befolyásolják a hangulatot és a viselkedést, és amelyek képesek kommunikálni az aggyal.

Tanulmányok megállapították, hogy a bélmikrobiomban bekövetkező zavarok a hangulat és a viselkedés megváltozásához vezethetnek. Például az olyan betegségekben szenvedők, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) és a gyulladásos bélbetegség (IBD), nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót és szorongást. A kutatók vizsgálják a bélmikrobiom és az olyan állapotok közötti lehetséges kapcsolatot is, mint az autizmus spektrumzavar és a Parkinson-kór.

A bélrendszer egészségének támogatására és az egészséges bélmikrobiom elősegítésére számos lehetőség van. A rostokban és növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrend fogyasztása segíthet a bélmikrobiom diverzitásának növelésében. Az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt, a kefir és a savanyú káposzta fogyasztása szintén jótékony baktériumokat juttathat a bélbe. A probiotikus kiegészítők szintén hasznosak lehetnek, bár a hatékonyságukkal kapcsolatos kutatások még mindig vegyesek.

Hogyan tisztítsuk meg a bélrendszert

A bélmikrobiom tisztítása magában foglalja a káros baktériumok mennyiségének csökkentését és a hasznos baktériumok mennyiségének növelését a bélben. Íme néhány módszer a bélmikrobiom tisztítására:

Növelje a rostbevitelt

A rost a szénhidrátok olyan típusa, amelyet a szervezet nem emészt meg. Ehelyett nagyrészt érintetlenül halad át az emésztőrendszeren, tömeget biztosítva és segítve a salakanyagok távozását a szervezetből. A rostok táplálékul szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára is, segítve azok gyarapodását. A rostban gazdag étrend fogyasztása elősegítheti az egészséges bélmikrobiom kialakulását.

Fogyasszon erjesztett ételeket

Az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt, a kefir, a kimchi, a savanyú káposzta és a kombucha élő baktériumokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek benépesíteni a bélrendszert jótékony baktériumokkal. Ezek az ételek olyan enzimeket is tartalmaznak, amelyek segíthetik az emésztést, és hozzájárulhatnak a bélben lévő gyulladások csökkentéséhez.

Szedjen probiotikus kiegészítőket

A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyeket étrend-kiegészítő formájában lehet bevenni. Céljuk, hogy benépesítsék a bélrendszert jótékony baktériumokkal, segítve a bélmikrobiom egyensúlyának helyreállítását. Sokféle probiotikum létezik, ezért fontos, hogy olyan jó minőségű kiegészítőt válasszon, amely sokféle hasznos baktériumot tartalmaz.

Kerülje az antibiotikumokat

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyek elpusztítják a baktériumokat. Bár hasznosak lehetnek a bakteriális fertőzések kezelésében, a bélben lévő hasznos baktériumokat is elpusztíthatják. Az antibiotikumok túlzott használata a bél mikrobiom egyensúlyának felborulásához vezethet, ami negatív hatással lehet az általános egészségre. Ha antibiotikumokra van szüksége, feltétlenül tartsa be gondosan orvosa utasításait, és fontolja meg a probiotikumok szedését, hogy segítsen helyreállítani a bélmikrobiom egyensúlyát.

Csökkentse a feldolgozott élelmiszerek és a cukor bevitelét

A feldolgozott élelmiszerek és a cukor negatív hatással lehetnek a bélmikrobiomra. Táplálhatják a bélben lévő káros baktériumokat, ami a bélmikrobiom egyensúlyának felborulásához vezethet. A feldolgozott élelmiszerek és a cukor bevitelének csökkentése elősegítheti az egészségesebb bélmikrobiom kialakulását.

Maradjon hidratált

A bőséges vízfogyasztás fontos az általános egészség szempontjából, beleértve a bélrendszer egészségét is. A víz segít kiöblíteni a méreganyagokat és a salakanyagokat a szervezetből, így a bélrendszer tiszta és egészséges marad.

Béltisztító természetes kiegészítők

Vannak természetes gyógynövények és elemek, amelyek segítenek megtisztítani a bélrendszert a természetellenes parazitáktól, amelyekre nincs szükség. A világ számos őshonos részén kizárólag erre a célra használták az olyan őshonos gyógynövényeket, mint a Neem. Mivel a gyógynövények nem állnak széles körben rendelkezésre, vannak olyan természetes kiegészítők, mint a Germivir, amelyek hasonló munkát végeznek a paraziták eltávolításában a szervezetből.

germivir vélemények

Parazol Vélemények

Összefoglalva, a bélmikrobiom tisztítása magában foglalja a káros baktériumok számának csökkentését és a hasznos baktériumok számának növelését a bélben. A rostokban és fermentált élelmiszerekben gazdag étrend, a probiotikus kiegészítők szedése, az antibiotikumok lehetőleg kerülése, a feldolgozott élelmiszerek és a cukor bevitelének csökkentése, valamint a hidratáltság megőrzése mind segíthet az egészséges bélmikrobiom kialakításában. Ezen lépések megtételével segíthet az általános egészség és jólét támogatásában.

Hivatkozás:

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2179
https://ecoton.org/hungary/egeszseg/parazita-fertozesek/germivir-velemenyek-atveres/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682904/
https://ecoton.org/hungary/egeszseg/parazita-fertozesek/parazol-velemenyek-atveres/

Comments

Popular posts from this blog

Hasznos a Keto diéta?

A Keto diéta mellékhatásai

Keto Light plus velemenyek